Ben je op zoek naar een renteloze lening, of wil je daar meer over weten? Een dergelijke lening ‘kost’ je uiteindelijk niets, je hoeft alleen voor de aflossing van het geleende bedrag te zorgen. Je kunt met een renteloze lening geld lenen, waarvoor je geen prijs hoeft te betalen. Stel dat je €1.000 leent en je dit bedrag na een jaar weer terugbetaalt, dan is het voldoende om dat bedrag af te lossen. Zou er sprake zijn van 5% rente per jaar? Dan betaal je daarnaast €50 aan rente.

Onderhandse lening

Een renteloze lening kom je bij bancaire instellingen niet snel meer tegen, al betalen we pas sinds enkele tientallen tot honderden jaren rente over onze kredieten. Voor die tijd was het heel gebruikelijk om een renteloze lening af te sluiten, ook bij professionele instellingen. Een renteloze lening kun je nu over het algemeen alleen nog afsluiten bij vrienden, familie of collega’s. Het gaat dan om een onderhandse lening, die je af kunt sluiten buiten de banken om. Spreek je af om het geleende bedrag binnen de looptijd af te lossen, maar dat je geen rente zal betalen? Dan is er sprake van een renteloze lening.

Starterslening voor woningen

De renteloze lening komen we daarnaast nog steeds tegen voor starters, al gaat het om een tijdelijke vrijstelling van de rente. Op het moment dat je gebruik maakt van een starterslening hoef je bijvoorbeeld de eerste 3 jaar geen rente te betalen. Er is gedurende die periode sprake van een renteloze lening, vervolgens ga je naast de aflossingen ook rente over het bedrag betalen. Dankzij de tijdelijke renteloze lening heb je de mogelijkheid om verder in je inkomen te groeien of een buffer op te bouwen, zodat je de woonlasten vervolgens goed kunt betalen.