Wil je 5000 euro lenen en twijfel je tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet? Het zijn beiden consumptieve kredieten, al zitten ze op een andere manier in elkaar. De persoonlijke lening zorgt voor transparantie, maar is aan de andere kant minder flexibel dan het doorlopend krediet. Wil je 5000 euro lenen voor een duidelijk doel, of wil je ervoor zorgen dat je de komende tijd wat meer geld achter de hand hebt?

Persoonlijke lening en duidelijkheid

Je kunt 5000 euro lenen via een persoonlijke lening op het moment dat je goed weet waar je het geld voor nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je een auto of een keuken wilt kopen. Je leent het geld dan in één keer, je krijgt het totale bedrag op je rekening gestort. Vervolgens kun je daarmee de aankoop doen, om de looptijd te gebruiken om het geleende bedrag in stappen terug te betalen. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je vooraf precies kunt nagaan hoeveel kosten je per maand maakt. Wil je 5000 euro lenen en zoek je naar de grootste vorm van duidelijkheid? Dan is dit een goede keuze.

Het nadeel van een persoonlijke lening om 5000 euro te lenen is aan de andere kant dat je minder flexibel bent. Wil je bijvoorbeeld tussentijds extra aflossen? Dit is vaak slechts beperkt of zelfs helemaal niet mogelijk, je kunt dan te maken krijgen met een boeterente. Daarnaast heb je niet de mogelijkheid om bedragen die je hebt afgelost opnieuw op te nemen en weer te gebruiken. 5000 euro lenen via een persoonlijke lening is wat dat betreft een eenmalige aangelegenheid, indien je opnieuw geld nodig hebt dien je opnieuw een lening af te sluiten.

5000 euro lenen via flexibel doorlopend krediet

Je kunt aan de andere kant 5000 euro lenen via een doorlopend krediet, je profiteert dan van een grotere mate van flexibiliteit. Je kunt de bedragen die je opneemt tot de kredietlimiet van 5000 euro aflossen wanneer je wilt, in stappen of eenmalig. Daarnaast kun je bedragen die je hebt afgelost ook weer opnieuw opnemen, je hebt gedurende de looptijd daardoor steeds maximaal 5000 euro tot je beschikking. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de rente variabel is, in tegenstelling tot bij het persoonlijk krediet. 5000 euro lenen kost wat dat betreft een bedrag per maand op basis van de actuele rente, hier kun je vooraf nooit de volledige zekerheid over krijgen.

Wil je 5000 euro lenen via een doorlopend krediet? Houd er dan tevens rekening mee dat een eventuele BKR toetsing zorgt voor een krediet ter hoogte van de kredietlimiet, ongeacht of je dit bedrag hebt opgenomen. Het doorlopend krediet is met name later tijdens de looptijd van grotere invloed op je kredietwaardigheid dan de persoonlijke lening, waarmee je de schuldpositie geleidelijk af zal bouwen. Je kunt 5000 euro lenen op de wijze die je wenst, de persoonlijke lening en het doorlopend krediet kennen beiden hun voor- en nadelen.