Wil je online leningen vergelijken, om daar een goede keuze uit te kunnen maken? Het is verstandig om in ieder geval na te gaan waar je de scherpste rente betaalt en waar de looptijd goed aansluit bij je wensen. Daarnaast kun je leningen vergelijken door ook op de aanvullende voorwaarden te letten, bijvoorbeeld met betrekking tot extra aflossen en wat er gebeurt op het moment dat je tijdens de looptijd komt te overlijden. Bekijk ook altijd reviews en ervaringen van geldverstrekkers alvorens je een lening afsluit.

Leningen vergelijken op basis van de rente

Wil je leningen vergelijken op basis van de rente? Dan is het verstandig om goed te kijken naar het JKP, het Jaarlijks Kosten Percentage. Dit staat voor de daadwerkelijke kosten per jaar en valt doorgaans net iets hoger uit dan de rente zelf. Dit heeft te maken met het feit dat je de rente per maand betaalt, waardoor er een rente-op-rente effect ontstaat. Je kunt leningen vergelijken door online na te gaan waar je de meest scherpe rente betaalt. Een renteverschil van 0,5% kan je bij een krediet van €10.000 namelijk zomaar enkele tientjes voordeel per jaar opleveren.

Leningen vergelijken op basis van de looptijd

Daarnaast kun je leningen vergelijken op basis van de looptijd. Sterker nog, het is van belang om ook goed naar de looptijd te kijken. Een te korte looptijd zorgt voor hoge maandlasten, een te lange looptijd laat de kosten onnodig oplopen. Een te korte looptijd van een lening vraagt om hoge aflossingen per maand, indien je €10.000 in een jaar af wilt lossen betaal je bijvoorbeeld iedere maand ruim €833 aan aflossing. Kies je de looptijd aan de andere kant te lang? Dan blijf je lange tijd rente betalen over een krediet, waar je allang vanaf had kunnen zijn.

Overige voorwaarden

Verder is het verstandig om rekening te houden met eventuele overige voorwaarden, je kunt leningen vergelijken door bijvoorbeeld goed te kijken naar de mogelijkheden tot extra aflossen. Bij een doorlopend krediet is dit doorgaans goed mogelijk, bij een persoonlijke lening ben je aan voorwaarden gebonden. Mag je bijvoorbeeld 10 – 20% extra aflossen per jaar? Indien je een meevaller hebt is het natuurlijk prettig om sneller van de lening af te komen. Je kunt daarom leningen vergelijken op dergelijke voorwaarden, net als de voorwaarden die gelden op het moment dat je tijdens de looptijd komt te overlijden.