Je kunt een lening oversluiten op het moment dat je daarmee van een lagere rente kunt profiteren, of op het moment dat je meerdere leningen hebt lopen die je wilt combineren. Het zijn twee gevallen waarin je er met het oversluiten van een lening voor zorgt dat er meer duidelijkheid ontstaat, of je de maandelijkse kosten kunt drukken. Houd aan de andere kant rekening met eventuele kosten voor het oversluiten en de administratie die hierin gaat zitten. Levert het oversluiten van een lening je meer op dan het kost? Je kunt dit online eenvoudig berekenen.

Scherpere rente voor een krediet

Je kunt bijvoorbeeld een lening oversluiten op het moment dat deze nog een behoorlijke looptijd kent en de rente op dit moment veel lager staat. Veel mensen sluiten op dat moment hun hypotheek over, maar ook andere kredieten kunnen voordeel opleveren. Betaal je op dit moment bijvoorbeeld 9% rente over een persoonlijke lening, terwijl je die nu tevens voor 6% af kunt sluiten? Dan kan oversluiten interessant zijn, al is het van belang om goed op de eventuele boeterente te letten.

Heb je een doorlopend krediet? Dan is oversluiten al sneller voordelig, er is dan immers geen sprake van boeterente. Houd daarom met name bij een doorlopend krediet de markt in de gaten en sluit de lening over wanneer de variabele rente bij je huidige kredietverstrekker onvoldoende omlaag meebeweegt met de rest van de markt.

Meerdere leningen combineren

Je kunt daarnaast een lening oversluiten op het moment dat je meerdere leningen hebt lopen, die niet bepaald bijdragen aan het overzicht hiervan. Heb je bijvoorbeeld 4 verschillende kredieten lopen, met samen een schuld van zo’n €10.000? Dan is het vaak beter om een nieuw krediet voor dat bedrag aan te gaan en daarmee de bestaande kredieten af te lossen. Op die manier heb je weer het volledige overzicht over je krediet en betaal je mogelijk een scherpere rente. Zelfs wanneer je er qua kosten niets mee opschiet (maar het je ook niets extra’s kost) is het oversluiten van een lening de moeite waard. Je zorgt er daarmee immers voor dat je meer duidelijkheid verkrijgt en je de kans op een te late betaling kleiner maakt, wat een negatieve BKR notering kan voorkomen.

Online lening berekenen en oversluiten

Wil je een lening oversluiten en ben je benieuwd naar de kosten daarvan? Je kunt online een lening berekenen om na te gaan wat deze je maandelijks zal kosten. Bovendien kun je de bank vragen om de kosten van een eventuele boeterente, op het moment dat je een persoonlijke lening vroegtijdig wilt aflossen. Wat dat betreft kun je online je lening berekenen om na te gaan of het oversluiten van een krediet de moeite waard is. Wil je een lening oversluiten? Dan kun je online een nieuw krediet aanvragen, om vervolgens contact op te nemen met je huidige kredietverstrekker om alles in orde te maken.