huis verbouwen geld lenen
Geldlenen Geen reacties


Het is eindelijk tijd om een grote verbouwing te doen. Jouw woning moet nu eindelijk eens voldoen aan wat je voor ogen hebt ermee. De vraag is dan alleen: hoe ga je de verbouwing financieren? Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Alle reden om eens te bekijken wat de opties zijn die je hebt. Door deze naast elkaar te leggen kan je dan zelf bepalen wat voor jou de beste manier is om te zorgen dat je de verbouwing kan gaan doen.

Een hypotheek afsluiten

In de praktijk komt het neer op het afsluiten van een tweede hypotheek. Daarmee is dan te zorgen dat grote verbouwingen op een goede manier te financieren zijn en je de tijd hebt om dit geld ook weer af te lossen. Hier zitten voordelen en nadelen aan. Enerzijds kan je ruimer lenen. Aan de andere kant moet je tegenwoordig wel aan allerlei belangrijke regels voldoen als het om een tweede hypotheek gaat. Zo mogen je eerste en tweede hypotheek samen niet meer dan 100% van de marktwaarde van je woning omvatten. Ook zijn er inkomensnormen die gelden als het gaat om het bedrag dat je leent.

Een eigen lening afsluiten

Wanneer je het niet ziet zitten om het met een tweede hypotheek aan te pakken, kan je ook voor andere vormen van lenen kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Enerzijds kan je bijvoorbeeld alleen een lening voor het verbouwen afsluiten. Anderzijds is het ook een optie om een doorlopend krediet te kiezen. Zo kan je geld opnemen en aflossen op de manier die het best bij jou past. Dit is handig wanneer de verbouwing net even anders loopt dan je had gedacht. Het is slim om dit wel even goed uit te zoeken voor je de lening afsluit.

Leningen bij privépersonen

Wie liever niet met banken en kredietregistratie te maken krijgt, kan ook kijken of het geld elders te lenen is. Dit komt meestal neer op lenen bij privépersonen. Dit doe je natuurlijk niet zomaar bij iedereen. Over het algemeen betekent dit dat een lening wordt aangegaan met een familielid. Denk aan geld lenen van je ouders of van een broer of zus. Het voordeel hiervan is dat er wat flexibeler mee om te gaan is. Een nadeel is natuurlijk dat je daardoor geldzaken met familiezaken moet vermengen. Dit pakt niet altijd even goed uit.

Eigen spaargeld aanspreken

Hoewel lenen meestal de weg is die gekozen wordt, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Het is ook mogelijk om geld over een langere periode opzij te zetten op een spaarrekening. Dit doe je dan juist met als doel om er op termijn dingen zoals een verhuizing of verbouwing mee te kunnen financieren. Wanneer het dan zover is om het werk aan te pakken, dan kan je je spaargeld aanspreken. Het is fijn om van niemand afhankelijk te zijn. Anderzijds kan het wel zo zijn dat je dan een wat kleiner budget hebt om mee te werken.

Subsidies op verbouwingen

Er is vaak ook een mogelijk om subsidies te krijgen van bijvoorbeeld de gemeente of de Nederlandse overheid. In dat geval kan je bijvoorbeeld een deel van het geld dat je investeert terugvragen. Een belangrijke reden waarom dit de laatste jaren vaak mogelijk is, is omdat de overheid verduurzamen stimuleert. Doe je de verbouwing deels om de woning energiezuiniger te maken? Dan kan je het geld dat je daarin steekt deels door middel van subsidies weer terugvragen. Dat maakt het allemaal net wat gemakkelijker te realiseren. Het aantal subsidies verschilt per woonplaats en vraagt dus goed uitzoekwerk.