portemonnee broek man
Geldlenen Geen reacties


Bureau Krediet Registratie (BKR) is een stichting die kredieten registreert. Zelfs een bestelling bij een postorderbedrijf of een telefoonabonnement wordt geregistreerd door het BKR. Ook houdt dit bureau bij of je betalingsachterstanden hebt. Als dit zo is, krijg je een negatieve BKR notering. Zo’n negatieve BKR registratie zorgt ervoor dat je in de toekomst minder snel een lening krijgt. Wil je weten of je (nog) een BKR registratie hebt? Dan is het mogelijk om je eigen BKR registratie te checken.

Hoe BKR opvragen?

Je eigen BKR registratie checken doe je tegenwoordig eenvoudig zelf online bij Stichting BKR en is helemaal gratis. Je maakt een account aan op de website van het BKR en identificeert jezelf met je bankrekening gegevens.

Zodra je een aanvraag tot BKR check hebt gedaan, krijg je binnen een paar minuten online inzage in je kredietgegevens. Tegen een kleine betaling kun je het BKR overzicht ook per post ontvangen.

Tip! Heb je een BKR registratie, dan kun je vaak gewoon een lening afsluiten. Wil je geld lenen met een BKR registratie? Bereken dan eerst eenvoudig je maximale lening. Zo zie je meteen hoeveel je verantwoord leent. Maak vervolgens een goede vergelijking om te zien waar je de laagste rente lening betaalt. Let op! Met een negatieve BKR registratie is geld lenen niet mogelijk.

BKR controleren, welke leningen worden geregistreerd?

Je krijgt al een BKR-registratie bij een lening vanaf 250 euro. Dit kan in verschillende vormen voorkomen, bijvoorbeeld:

  • Persoonlijke lening of doorlopend krediet
  • Private lease-regeling
  • Creditcard met gespreide betaling
  • Telefoonabonnement
  • Rood stand op je betaalrekening
  • Betalingsregelingen bij postorderbedrijven

Let op! Schulden bij DUO, de Belastingdienst, je zorgverzekeraar, het CJIB en je hypotheek worden NIET geregistreerd door BKR. Deze staan dus ook niet op het kredietoverzicht dat je bij BKR opvraagt. 

Negatieve BKR registratie checken

Naast de normale BKR registratie is er ook de negatieve BKR registratie. Deze krijg je als je in het verleden betalingsachterstanden hebt gehad. Om dit te controleren, kijk je bij de BKR check onder het kopje ‘bijzonderheden’.

BKR gegevens opvragen van iemand anders, kan dat?

Vanwege privacy is het alleen mogelijk om je eigen BKR gegevens in te zien. De BKR registratie checken van iemand anders kan dus niet. Wel zijn er twee uitzonderingen:

  1. Als iemand is overleden kunnen nabestaanden een kredietoverzicht aanvragen.
  2. Wanneer iemand niet zelfstandig kan handelen en daardoor onder bewind is gesteld, kan de bewindvoerder een kredietoverzicht aanvragen.