Geldlenen Geen reacties


Nagenoeg iedere Nederlander zet maandelijks geld opzij. Dit gebeurt vaak op een spaarrekening. Door geld te sparen, kun jij na verloop van tijd een dure aankoop doen. Ook kan spaargeld makkelijk zijn voor onvoorziene kosten. Toch is lang niet voor alles te sparen. Zo zijn er bepaalde dure zaken die je zonder lening gewoonweg niet aan kunt schaffen. We doelen in dit geval niet op een hypotheek voor een huis, maar voor andere aankopen, zoals een auto, motor of boot bijvoorbeeld. Lang niet iedereen is zo vermogend dat zij zulke aankopen zonder lening kunnen doen. Wil jij ook een lening afsluiten voor een dure aankoop? Denk dan wel goed na voor je dit doet. De gemiddelde Nederlander is de afgelopen jaren namelijk aanzienlijk meer rente gaan betalen over een lening. Hier zit jij ongetwijfeld niet op te wachten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij geven je eerst wat algemene informatie over de stijgende rentes en voorzien jou daarna van een aantal handige tips om geld te besparen op jouw lening.

Percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij een hypotheek

Om een huis te bekostigen, heb jij vast en zeker een hypotheek afgesloten. Over zo’n hypotheek betaal je doorgaans een paar procent rente. Dit percentage ligt vaak niet bijzonder hoog. De hypotheek moet immers wel betaalbaar blijven. Hoe anders is dit bij persoonlijke leningen? Pricewise hield recentelijk een onderzoek onder duizend Nederlanders en daaruit blijkt dat de percentages die betaald worden over leningen ontzettend hoog zijn. Zo betaalt ruim 25 procent van de mensen met een lening hier een dikke acht procent rente over. Dit is natuurlijk al een ontzettend hoog percentage, maar het kan natuurlijk nog gekker. Het onderzoek wijst namelijk ook uit dat er zelfs mensen zijn die tussen de 11 en 14 procent rente over een lening betalen. En hoe hoger de rente over jouw lening is, des te lastiger wordt het om deze af te lossen. Je moet namelijk een aanzienlijk hoger bedrag terugbetalen dan je geleend hebt.

Waar leent de gemiddelde Nederlander geld voor?

Geld wordt vandaag de dag voor allerlei zaken geleend. Niet alleen voor dure aankopen wordt geleend, maar ook een telefoonabonnement is in feite een lening. Jij gaat namelijk een contract aan voor één of twee jaar en betaalt hier maandelijks een bepaald bedrag voor. Daarnaast wordt er veel rente betaald door mensen die rood staan bij bijvoorbeeld hun bank of geld hebben geleend bij een kredietverstrekker. Tot slot kennen we ook nog heel veel Nederlanders die te maken hebben met een studieschuld. In vergelijking tot de eerder genoemde leningen valt de rente over een studieschuld behoorlijk mee. Hier wordt gemiddeld namelijk ongeveer 1 procent rente over betaald, waardoor deze lening betrekkelijk eenvoudig af te lossen is. Al hangt het er natuurlijk wel vanaf hoeveel geld jij door de jaren heen geleend hebt.

Sluit nooit klakkeloos een lening af

Wil jij een aankoop doen waarvoor een lening noodzakelijk is? Dan wil je het geld natuurlijk zo snel mogelijk bij elkaar hebben. Is er niemand in jouw direct omgeving, zoals familie, die jou het geld kan verstrekken? Dan is de kans groot dat jij je tot een kredietverstrekker richt om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. De meeste mensen beginnen op het internet wat te zoeken. Zodra zij een kredietverstrekker gevonden hebben, kan er direct een lening afgesloten worden. Dit raden wij jou echter niet aan. Waarom niet? Omdat jij dan waarschijnlijk onnodig veel betaalt. Begin daarom ook altijd eerst met een lening vergelijken voor jij er eentje afsluit.

Waar moet je op letten bij het maken van een vergelijking?

Geld lenen kost geld. Dit hoeven wij jou ongetwijfeld niet meer te vertellen. Toch verschillen de prijzen bij de verschillende verstrekkers van persoonlijk krediet. Zoals je hierboven reeds kon lezen, betaal je bij de ene aanbieder 8 procent rente en bij de ander 14. Een verschil van 6 procent lijkt misschien niet heel erg groot, maar uitgedrukt in euro’s wordt dit natuurlijk een heel ander verhaal. Kijk daarom ook altijd naar de vaste maandlasten die jij hebt bij het afsluiten van een lening. Leg verschillende kredietverstrekkers naast elkaar en kijk bij welke partij jij het goedkoopste uit bent. De prijs vormt ongetwijfeld de doorslag, maar wij raden jou niet aan om je teveel te focussen op de prijs. Er zijn namelijk ook nog een aantal andere zaken waar jij bij een lening mee te maken krijgt. We doelen in dit geval natuurlijk op de rentetarieven, maar ook op de looptijd. Zo moet jij jouw lening bij de ene kredietverstrekker binnen een jaar aflossen, terwijl je er bij de andere aanbieder rustig een paar jaar over kunt doen. Hoe sneller jij een lening aflost, des te hoger zijn je maandelijkse kosten. Nadeel van een lening met een langere looptijd is natuurlijk wel weer dat je aanzienlijk meer kwijt bent aan rente. Neem dus de tijd om een vergelijking te maken. Alleen dan kies jij namelijk de beste lening uit en dat is uiteindelijk alleen maar in je eigen voordeel.