geld
Geldlenen Geen reacties


Je hebt misschien in het verleden een lening afgesloten. Destijds was dit misschien een goede keuze, maar tijden zijn veranderd. Wie in het verleden een lening heeft afgesloten, komt vaak tot de conclusie dat de voorwaarden naar de huidige maatstaven verre van ideaal zijn. Vaak komt dit tot uiting in een hoog rentepercentage, waardoor je met je lening uiteindelijk duurder uit bent dan dat je nu met eenzelfde lening zou zijn. Kun je jouw lening oversluiten en is dit een goed idee of juist niet?

Wanneer je wel en niet kunt oversluiten

In principe is het mogelijk om bijna elke lening over te sluiten. Dat betekent echter niet dat dit zomaar gedaan is. In de eerste plaats, moet je een nieuwe leningverstrekker vinden die bereid is om jouw huidige lening over te nemen. Verstrekkers zijn hiertoe niet verplicht.

In veel gevallen zul je merken dat het mogelijk is om je lening over te sluiten, maar dit houdt niet automatisch in dat dit ook de voordeligste keuze is. Wie een lening oversluit, wordt meestal geconfronteerd met een boete. Dit klinkt misschien oneerlijk, maar is vanuit het oogpunt van de verstrekker zeer normaal en gerechtvaardigd. Wanneer je een lening afsluit, wil de partij die jou een lening verstrekt hier natuurlijk aan verdienden. Dit gebeurt in de vorm van rente. Je betaalt rente over een lening als vergoeding voor de verstrekker. Wanneer je jouw lening oversluit, betekent dit dat de bank of verstrekker minder aan jou gaat verdienen: de lening wordt overgenomen en dus loopt de verstrekker rente mis. Daarom wordt er vaak een boete gehanteerd.

Ben je van plan om je lening over te sluiten, zorg dan eerst dat je op de hoogte bent van de voorwaarden. Zeker wanneer je lening nog lange tijd loopt, zal de verstrekker een hoog boetebedrag ter compensatie mogen hanteren bij oversluiten. Je nieuwe lening is dan wellicht goedkoper, maar uiteindelijk ben je dan door de boete misschien nog duurder uit dan wanneer je jouw huidige lening gewoon door laat lopen.

Kijk goed naar de voorwaarden bij een nieuwe lening

Heb je nog geen lening lopen, maar ben je van plan om een nieuwe lening af te sluiten? Kijk dan goed naar de voorwaarden. Een lening sluit je zelden af voor een klein bedrag. Hoe hoger het bedrag, des te hoger de consequenties en de maandlasten. Verzeker jezelf ervan dat je in staat bent om gedurende langere tijd de lasten te dragen, want je zult de lening volledig moeten aflossen.

Een lening vergelijken is een verstandig begin. Er zijn tal van verstrekkers en banken waarbij je terecht kunt voor ogenschijnlijk dezelfde lening. De voorwaarden kunnen echter zeer verschillend zijn, waardoor het mogelijk is dat je met hetzelfde bedrag aan het einde van de looptijd bij de ene bank/verstrekker honderden tot duizenden euro’s voordeliger uit bent dan bij de ander. Verdiep je dus goed in de materie, vergelijk de voorwaarden, clausules en kleine lettertjes en verzeker jezelf ervan dat je de juiste lening afsluit.