Vind je het ook zo vervelend als de wasmachine stuk gaat? Of je hebt even geen rekening gehouden met die ene vakantie die wat duurder uitvalt? In dat geval is het prettig om gebruik te kunnen maken van een doorlopend krediet (of doorlopende lening). Zo’n lening is juist bedoeld voor dergelijke aankopen. Het geld kunt u gebruiken om te consumeren. In vaktaal noemen we dat ook wel een consumptief krediet.

Vergelijk uw doorlopend krediet

Het is zeker verstandig om een doorlopend krediet te vergelijken zodat je verzekerd bent van de beste keuzes. Het is raadzaam om dan op een aantal belangrijke zaken te letten. Denk bijvoorbeeld aan de rente die je betaalt. Of het maximale leenbedrag dat je maximaal kunt afspreken? Stel dat je €10.000 afspreekt als limiet, dan kun je dit gehele bedrag opnemen wanneer je dat wilt. Wanneer je slechts €1000 van dit bedrag opneemt, dan betaal je alleen over dat gedeelte daadwerkelijk rente.

De rente over de lening is over het algemeen flexibel. Deze varieert op basis van marktontwikkelingen. Loopt de rente op? Dan heb je de mogelijkheid om een deel van het opgenomen bedrag af te lossen. Hiermee druk je de kosten. Bovendien kun je onbeperkt en boetevrij aflossen op het opgenomen bedrag en heb je de mogelijkheid om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen.

Houd er rekening mee dat een doorlopende lening bij andere kredietaanvragen altijd op basis van de kredietlimiet geldt (ook op het moment dat je slechts een deel daarvan daadwerkelijk hebt opgenomen).

Verschil met persoonlijke lening

Een doorlopende lening zit anders in elkaar dan de persoonlijke lening. In tegenstelling tot het persoonlijke krediet is er een grotere mate van flexibiliteit, aangezien je tot aan de kredietlimiet zelf bepaalt welk bedrag je wilt opnemen. De rente is variabel. Bij een persoonlijke lening staat deze vast. Houd er rekening mee dat je bij een doorlopende leenmethode vooraf minder duidelijk kunt berekenen hoe lang je doet over het terugbetalen van de geleende bedragen, omdat je aflossingen opnieuw kunt opnemen. Een persoonlijke leenmethode biedt wat dat betreft wat meer duidelijkheid en transparantie.

Online aanvragen

Geïnteresseerd geworden in de doorlopende lening? Dan kun je het krediet eenvoudig, snel en online aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk op momenten dat je de studiekosten voor kinderen moet betalen of wanneer er ineens een verbouwing moet worden gefinancierd. Met name wanneer het nog niet goed duidelijk is hoe hoog de kosten uit vallen, is het interessant om goed te kijken naar het soort krediet.
Vraag je de lening online aan? Je kunt vooraf je maximale krediet berekenen, om een beeld te krijgen van het kredietlimiet dat je met de geldverstrekker af kunt spreken. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je een reële aanvraag doen.