Denk je na over een consumptief krediet, of heb je daarover gehoord en ben je benieuwd wat er mee bedoeld wordt? In principe zijn bijna alle particuliere kredieten consumptief krediet van aard, behalve wanneer je daarmee een investering in bijvoorbeeld een woning wilt doen. Een consumptief krediet helpt je om te kunnen consumeren, de tegenhanger van investering. Koop je een woning met het krediet? Dan doe je een investering, je ontvangt immers een huis, dat behoort tot de onroerende goederen die hun waarde doorgaans behouden.

Krediet om te consumeren

Een consumptief krediet is bedoeld om te consumeren, het stelt je in staat bepaalde aankopen te doen waar je direct van kunt genieten. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen, of ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Je kunt in die gevallen gebruik maken van een consumptief krediet. Je doet een uitgave aan roerende goederen, aankopen die onderhevig zijn aan afschrijving en na verloop van tijd minder waard worden. De auto die je koopt is na een paar jaar flink minder waard en ook de keuken kun je niet zomaar meer verkopen voor de prijs die je er zelf voor betaalde.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Een consumptief krediet is beschikbaar in verschillende varianten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening leen je eenmalig een bedrag, dat je tijdens de looptijd (vaak lineair) zal aflossen. Maak je gebruik van een doorlopend krediet? Dan kun je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen, tot aan maximaal de kredietlimiet die je met de bank bent overeengekomen. Zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet zijn voorbeelden van een consumptief krediet, al kennen ze beiden hun eigen voor- en nadelen.

Aflossen van het krediet

Sluit je een consumptief krediet af? Houd er dan rekening mee dat je rente betaalt over de lening en dat je daarnaast dient te zorgen voor de aflossing hiervan. Een hypotheek kon je tot enkele jaren geleden ‘aflossingsvrij’ afsluiten, omdat de waarde van datgene dat je aankoopt doorgaans alleen maar op zal lopen. Bij een consumptief krediet ligt dat anders, de waarde van je aankoop zal alleen maar afnemen. Je kunt je aankoop dus niet verkopen om het krediet af te lossen. In plaats daarvan zorg je bij een consumptief krediet zelf voor de aflossingen, naast de rente die je maandelijks betaalt.