Wil je een studentenlening afsluiten, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden op dit gebied? Studenten kunnen zowel bij DUO, bij diverse kredietverstrekkers als bij de traditionele banken geld lenen. Wat dat betreft heb je verschillende mogelijkheden, die we graag voor je op een rij zetten. Het geld dat je als student kunt lenen is vooral bedoeld om je studie te bekostigen, bijvoorbeeld op het moment dat je naast je studie niet (voldoende) kunt werken om in je levensonderhoud te kunnen voorzien.

DUO en kredietverstrekkers

De studentenlening bij DUO (voorheen IB Groep) is natuurlijk het meest bekend. Het grote voordeel van dit krediet is dat je er een zeer scherpe rente over betaalt, waardoor er weinig kosten mee gemoeid zijn. Aan de andere kant kun je slechts een paar honderd euro per maand lenen, waardoor je met name de particuliere studies daarmee niet kunt financieren. De kredietverstrekkers vormen hierop een aanvulling, al betaal je daar een hogere rente. Desalniettemin hebben zij over het algemeen de mogelijkheid om studentenleningen bij de banken aan te vragen, zodat je als student de kans krijgt om een krediet af te sluiten.

Studentenlening bij een bank

Ten derde kun je gebruik maken van de studentenleningen bij de banken. Deze zijn er onder andere voor bedoeld om de kosten voor particuliere opleidingen te financieren. Wil je bijvoorbeeld piloot worden? Dan kun je het geld daarvoor helaas niet bij DUO lenen, je zal in dat geval gebruik moeten maken van een lening bij bijvoorbeeld ABN AMRO, SNS of ING. Je kunt daar een studentenlening afsluiten, waarmee men als onderpand als het ware de toekomst in zal zetten; aangezien je dan waarschijnlijk een goede baan zal hebben en je het geleende bedrag kunt terugbetalen.