Wil je geld lenen in België, bijvoorbeeld omdat je daar de mogelijkheid hebt een scherpere rente te betalen? Dankzij het internet en het vrije handelsverkeer in Europa kun je ook over de grens geld lenen, je bent wat dat betreft niet langer gebonden aan Nederland. Geld lenen in België biedt een aantal interessante voordelen, Belgische banken hebben bijvoorbeeld geen toegang tot de gegevens van het BKR hier in Nederland.

Geen inzicht in gegevens BKR

De verschillende landen in Europa werken hard aan de mogelijkheid om financiële gegevens uit te wisselen, maar hebben dat op dit moment nog niet voor elkaar. Dat betekent dat een Belgische bank geen toegang heeft tot de gegevens van het BKR hier in Nederland. Heb je hier al een krediet lopen, of zelfs een achterstand opgelopen? Belgische banken hebben geen toegang tot die gegevens, waardoor je over de grens toch een nieuw krediet af kunt sluiten. Zorg er uiteraard zelf voor dat je alleen geld leent in België wanneer je die capaciteit hebt, indien je er niet in slaagt je verplichtingen af te betalen kom je daar immers (ook) in de problemen.

Rentevoet in plaats van rente

Wil je geld lenen in België en zoek je naar de scherpe rente’s die de banken daar aanbieden? Houd er rekening mee dat een Belg het zal hebben over een ‘rentevoet’, in plaats van de rente. Belgen maken op die manier een duidelijker onderscheid tussen bijvoorbeeld de intresten die ze betalen, op basis van de rentevoet die van kracht is. Het is een taalkundig verschil met Nederland. Door je daarop goed voor te bereiden zorg je ervoor dat je ook online kunt zoeken naar de mogelijkheden tot geld lenen in België, of je de uitleg van de bank goed begrijpt.

Autolening of woonkrediet

Wil je geld lenen in België? Je kunt er onder andere gebruik maken van een autolening of een woonkrediet. Houd er rekening mee dat men in België in een aantal gevallen gebruik maakt van andere termen dan we hier in Nederland gewend zijn. Een autolening heet bijvoorbeeld ook wel een autofinanciering, of kan zelfs een totaal andere naam hebben. Ook de termen ‘persoonlijke lening’ en ‘doorlopend’ krediet zijn er minder gebruikelijk. Je kunt bij het contact met de bank daarom het best aangeven dat je uit Nederland afkomstig bent, zodat de bank daar in de communicatie rekening mee kan houden.

Contact met een Belgische bank

Je kunt gewoon vanuit Nederland contact opnemen met de Belgische bank, in de meeste gevallen kun je per e-mail of telefoon veel van de zaken regelen. Je hoeft wat dat betreft niet naar België toe op het moment dat je geld wilt lenen. Geld lenen in België is dankzij het gebruik van het internet een stuk

gemakkelijker geworden, waardoor je ook over de grens een krediet af kunt sluiten. Je betaalt een scherpe rente (of intrest), terwijl je aan de andere kant kunt rekenen op betrouwbare banken.