Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om geld te lenen, als student? Je hebt aan de ene kant goede mogelijkheden om bij DUO of een particuliere bank een lening af te sluiten, terwijl je aan de andere kant bijvoorbeeld niet in aanmerking zal komen voor een minilening. Geld lenen voor studenten vormt wat dat betreft een bijzondere categorie, wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij. Aan de hand daarvan kun je bepalen waar je geld kunt lenen en wat dat je waarschijnlijk zal kosten.

Geld lenen bij DUO

Geld lenen voor studenten kun je onder andere bij DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dit is de instantie die we voorheen kenden als de IB Groep, de organisatie die vanuit Groningen zorgt voor de (financiële) ondersteuning van studenten. DUO is de partij die je studiefinanciering toekent en uitbetaalt, daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor leningen als studenten. Binnen het nieuwe onderwijsstelsel vormt ook de basisbeurs een lening. Wat dat betreft zijn geld lenen en studenten onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wil je meer geld lenen als student? Je kunt bij DUO aangeven dat je graag een aanvullend bedrag wilt lenen, dit kan oplopen tot zo’n €500 per maand. Je betaalt aan de andere kant een lage variabele rente, afhankelijk van de marktontwikkelingen op dat moment.

Particulier geld lenen als student

Volg je een particuliere opleiding, of ben je van plan die te gaan volgen? Je kunt dan helaas geen gebruik maken van de leningen bij DUO. In plaats daarvan kun je geld lenen als student door je te richten tot de particuliere banken, het gaat bijvoorbeeld om ABN AMRO, ING en de Rabobank. Naast een aantal andere banken bieden zij je de mogelijkheid om grote bedragen te financieren, zoals een opleiding die je tienduizenden euro’s per jaar of meer zal kosten. Je kunt er geld lenen als student, al zal de rente een stuk hoger liggen dan bij DUO.

Online geld lenen

Wil je als student liever online geld lenen, bijvoorbeeld omdat je het geld maar tijdelijk nodig hebt en je daar liever niet teveel rente over wilt betalen? Je kunt online geld lenen als studenten, al kun je in de meeste gevallen geen gebruik maken van een minilening. Je bent wat dat betreft sterk afhankelijk van het inkomen dat je vergaart. Wil je geld lenen voor een ander doel dan voor je studie? Dan geldt je opleiding niet als onderpand, waardoor je beduidend minder mogelijkheden hebt.

Minilening voor studenten

Een minilening voor studenten kun je bijvoorbeeld maar lastig afsluiten. Dat heeft te maken met het feit dat je een minikrediet kunt afsluiten op basis van een vast inkomen, of een vaste uitkering. Je ontvangt als student waarschijnlijk studiefinanciering, maar dat is over het algemeen niet voldoende om een

krediet af te sluiten. Geld lenen voor studenten is wat dat betreft beperkt tot DUO en de mogelijkheid om geld te lenen voor een particuliere opleiding. Daar zal je het mee moeten doen wanneer je geld nodig hebt.