Wil je een hypothecaire lening afsluiten, of ben je benieuwd wat daarbij komt kijken? Je kunt een hypotheek afsluiten voor de aanschaf van een woning, net als voor de verbetering daarvan of de aanschaf van bijvoorbeeld een boot. De hypotheek kenmerkt zich door een onderpand, in ruil voor het krediet dat je krijgt. Een hypothecaire lening is wat dat betreft een tegenhanger van het consumptief krediet, dat je gebruikt om een aankoop te doen voor roerende goederen. Je richt je met een hypotheek op de onroerende goederen.

Lening voor de aanschaf van een huis

Zoek je naar een lening voor een huis? Dan kun je gebruik maken van een hypothecaire lening. Je zorgt er daarmee voor dat je het krediet krijgt om een woning te kopen, waarop vervolgens een hypotheek rust. Dit betekent dat de woning geldt als onderpand voor het krediet. De bank heeft de mogelijkheid om de woning op te eisen, op het moment dat je niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Wat dat betreft brengt een hypotheek strengere voorwaarden met zich mee dan een consumptief krediet, al staat daar aan de andere kant een scherpere rente tegenover.

Rente is aftrekbaar

Bovendien is de hypotheekrente aftrekbaar, mits je voldoet aan enkele voorwaarden. Je dient een hypothecaire lening af te sluiten die je in maximaal 30 jaar aflost, via een lineaire of annuïtaire formule. Daarnaast dien je de hypothecaire lening te gebruiken voor de financiering van je hoofdverblijf. De hoogte van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van de belasting die je betaalt, des te hoger de schaal, des te hoger ook het voordeel. Je kunt een hypothecaire lening afsluiten bij de verschillende hypotheekbanken in Nederland, net als bij een aantal verzekeraars en buitenlandse partijen die op dit gebied actief zijn.