Wil je een lening afsluiten en ben je benieuwd hoe dat in z’n werk gaat, of wat je ervan kunt verwachten? Je kunt allereerst online een krediet aanvragen, eventueel nadat je een berekening hebt gemaakt van wat je maximaal kunt lenen. Je kunt je richten tot de verschillende kredietverstrekkers, zij treden vervolgens in contact met de kredietbanken. Je kunt een lening afsluiten indien zij je inschatten als voldoende kredietwaardig.

Documenten verstrekken aan de kredietverstrekker

Je kunt een lening afsluiten indien je voldoende inkomen tot je beschikking hebt, om de rentebetalingen en aflossingen te doen. Dat betekent dat je na de aanvraag van je krediet de documenten aan zal moeten leveren om aan te tonen welk inkomen je ontvangt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld zorgen voor een kopie van je koopovereenkomst voor de woning, net als bijvoorbeeld gegevens met betrekking tot je vaste maandelijkse uitgaven. Op die manier zorg je voor een goed beeld van je financiële stabiliteit. Des te meer zekerheid je de bank kunt bieden, des te gemakkelijker je een lening kunt afsluiten.

BKR toetsing

Wil je een lening afsluiten voor €1.000 of meer, of wens je een looptijd langer dan 2 – 3 weken? Dan kun je geen gebruik maken van een minilening en is de kans groot dat er een BKR toetsing plaats zal vinden. Dat betekent dat de kredietverstrekker bij het BKR je gegevens opvraagt, om na te gaan of je al andere kredieten hebt lopen, of dat er wellicht sprake is (geweest) van een betalingsachterstand. Je kunt een lening afsluiten op het moment dat dit geen problemen oplevert, de BKR toetsing draagt dan immers bij aan de financiële stabiliteit die je te bieden hebt.

Offerte accepteren en lening afsluiten

Je ontvangt in dat geval een offerte van de kredietverstrekker, die je goed door kunt nemen of kunt vergelijken met andere aanbiedingen die je hebt ontvangen. Wil je akkoord gaan met de offerte? Dan kun je de lening afsluiten door daar je handtekening onder te zetten. Op die manier zorg je ervoor dat je de overeenkomst kunt bekrachtigen, vervolgens ontvang je op korte termijn het geld voor het krediet op je rekening. Je kunt op die manier online een lening afsluiten zonder dat je daar de deur voor uit hoeft, zodat je toegang krijgt tot het bedrag dat je nodig hebt voor een aankoop, of om achter de hand te houden.