Denk je na over een onderhandse lening? Je kunt op die manier snel geld lenen, omdat er geen sprake is van een bank. Het is overigens wat anders dan een minilening, je maakt met een onderhandse lening gebruik van het geld van vrienden, collega’s, kennissen of familie. Op het moment dat iemand in je omgeving voldoende geld over heeft en jij dit juist nodig hebt is het mogelijk om samen een onderhandse lening overeen te komen. Houd er rekening mee dat het verstandig is om de lening altijd netjes op papier te zetten.

Lenen zonder tussenkomst van de bank

Via een onderhandse lening heb je de mogelijkheid om de bank buitenspel te zetten, je hebt deze niet nodig. Je kunt eventueel gebruik maken van een notaris om de lening officieel vast te laten leggen, zodat daar op een later moment geen discussie over zal ontstaan. Het is hoe dan ook van belang om alles in ieder geval zelf op papier te zetten, op het moment dat je een onderhandse lening verstrekt of aanvaardt.

Kosten en voorwaarden van een onderhandse lening

De kosten voor een onderhandse lening kun je zelf bepalen. Willen vrienden of familieleden je het geld zonder rente lenen? Het is van belang om een marktconforme rente te rekenen, al kunnen de geldverstrekkers dat bedrag (binnen de fiscale mogelijkheden) natuurlijk terug schenken om de kosten uiteindelijk te verminderen.

Zorg er in ieder geval voor dat goed duidelijk is wie het geld van wie leent, om welk bedrag het gaat en wat de looptijd van het krediet zal zijn. Op die manier is ook bij eventuele onenigheid in de toekomst (of overlijden van de geldverstrekker of -nemer) altijd duidelijk wat er is afgesproken. Op die manier kun je op verantwoordelijke wijze een onderhandse lening afsluiten, om geld te lenen bij familie of vrienden.