Wil je particulier geld lenen, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden op dat gebied? Je kunt gebruik maken van een onderhandse lening, waarmee je ervoor zorgt dat je dit buiten de banken om kunt doen. Heb je bij de bank al een krediet lopen, of wil je binnenkort een hypotheek afsluiten? Dan kun je particulier geld lenen, mits je er zelf voor zorgt dat je dit weer tijdig kunt afbetalen. Een particulier kan geen BKR toetsing uitvoeren, waardoor de lening meer risico voor zowel de geldverstrekker als jezelf met zich meebrengt.

Geld lenen bij vrienden of familie

Je kunt particulier geld lenen, bijvoorbeeld bij vrienden of familie. Zorg er in ieder geval voor dat je goed duidelijk maakt hoe je het geld wilt gaan aflossen en waarvoor je het wilt gebruiken. Op die manier voorkom je verrassingen achteraf. Daarnaast dien je er zelf voor te zorgen dat je goed berekent wat de lening kost en hoe je dat maandelijks gaat betalen. Er vindt geen BKR check plaats. Wil je particulier geld lenen? Dan dien je er zelf voor te zorgen dat dit in je budget past.

Wil je particulier geld lenen voor een eigen woning, of voor de verbetering daarvan? Dan kun je gebruik maken van een zogeheten ‘familiebank’. Je leent geld van je familie, dat je gebruikt voor de financiering van een woning. Hierover betaal je bijvoorbeeld 4% rente per jaar. Je kunt de rente aftrekken voor de inkomstenbelasting, waardoor daar netto een klein deel van overblijft en je voordelig leent. De geldverstrekker ontvangt echter de volledige 4% rente-inkomsten, een percentage dat hoger ligt dan het rendement op de gemiddelde spaarrekening. Dankzij het fiscale voordeel is dit een aantrekkelijke constructie voor particulier geld lenen.

Online geld lenen bij vreemden

Daarnaast kun je particulier geld lenen bij vreemden, er zijn verschillende websites die je aan geld kunnen helpen. Het is van belang om duidelijk je verhaal te doen en bijvoorbeeld aan te geven hoe je het geleende bedrag terug zal betalen. Gaat de ander daar in mee en gunt men je het geld? Dan kun je particulier geld lenen, net als wanneer je gebruik maakt van crowdfunding. Meerdere mensen leggen dan een beperkt bedrag in, zodat je uiteindelijk tot het bedrag kunt komen dat je wilt lenen.

Particulier geld lenen met goede overeenkomst

Wil je particulier geld lenen bij bijvoorbeeld vrienden, collega’s of familie? Zorg altijd voor een duidelijke overeenkomst, waaruit blijkt wat je leent, wat de looptijd is en welke vergoeding je daarvoor betaalt. Het is jullie onderling misschien duidelijk, maar wat gebeurt er wanneer er onenigheid ontstaat of een van beiden komt te overlijden? Leg de overeenkomst op papier vast, eventueel bij een notaris wanneer het gaat om een groot bedrag. Op die manier kun je particulier geld lenen en zorgen voor wat extra geld achter de hand. Houd er rekening mee dat een particuliere lening niet altijd gelijk is aan een achtergestelde lening.